سبزه یکی از سین های هفت سین نوروزی و کاشتن آن قبل از عید یکی از رسوم ما ایرانیان است. ایرانیان در گذشته هر سال قبل از نوروز چند نوع سبزه می کاشتند و معتقد بودند کاشتن سبزه سبب می شود ما سال خود را با سبزی و سرسبزی آغاز نماییم.
از روزگاران قدیم در بین همه خانواده های ایرانی کاشتن سبزه مرسوم بوده است. در ایران باستان در کاخ پادشاهان بـیست و پنج روز قبل از نوروز در میدان شهر دوازده ستون از خشت خام بر پا می شد و بر هر ستون غلات متفاوتی مانند گندم، جو، برنج، باقلا، کاجیله، ارزن، ذرت، لوبـیا، نخود، کنجد، عدس و ماش می کاشتـند و در ششمین روز فروردین، با شادی این سبزه ها را می کندند و به نشان برکت و باروری در تالارها پخش می کردند. در همان روزگاران معمولا سه قاب از سبزه به نماد اندیشه نیک، گفتار نیک و کردار نیک بر سفره هفت سین می گذاشتند.
پیشنیان ما سبزه را نماد برکت و باروری می دانستند و قبل از عید گندم، جو و ارزن را که جزو مهم ترین خوراک آنها بود، می کاشتند و اگر دانه ها رشد خوبی داشت، آن سال را سالی پر برکت می دانستند.
زرتشتیان رویش سبزه را نماد تازگی و برکت زندگی می دانند. زرتشتیان در گذشته بیشتر “تره تیزک” یا به زبان محلی ششه را بر روی کوزه های سفالی سبز می کردند.
بر اساس یافته پژوهشگری دلیل علمی کاشت سبزه این بود که:
ایران دارای آب و هوای بسیار متنوع و متفاوت است و خانم های ایرانی برای اینکه بدانند کدام نوع از غلات رشد بهتری در آن سال خواهد داشت، غلات مختلفی مانند گندم، جو، عدس، لپه و… می کاشتند. آنها معتقد بودند کلیه کاشتنی ها و نشاءها با آب و هوای همان سال نسبت مستقیم دارد.
بنابراین هر کدام از آنها که بهتر سبز می شد آن را در همان سال می کاشتند مثلا اگر آن سال عدسشان آفت می زد و کچل می شد، دیگر عدس نمی کاشتند. مثلا مردم در شهرهای استان لرستان، گاودانه می کاشتند تا بدانند در سال جدید خوراک دام دارند یا خیر و در غیر این صورت، گیاه دیگری را بکارند.
گر چه امروزه دیگر خبری از ستون هایی که در گذشته بر روی آنها سبزه می کاشتند، نیست؛ اما هنوز هم بسیاری از مردم قبل از آغاز سال نو (ده روز یا دو هفته پیش از نوروز) در ظرف های کوچک و بزرگ دانه هایی چون گندم، عدس، ماش و … را سبز می کنند تا بر سر سفره هفت سین قرار دهند. سبزه به نشانه طراوت و سرسبزی و سر زندگی است و یکی از سین های اصلی سفره نوروزی می باشد.
معمولا مردم تا سیزده فروردین ( سیزده بدر ) این سبزه ها را نگه می دارند و زمانی که برای ” سیزده بدر ” از خانه بیرون می روند، آنها را در آب روان می اندازند.
بیشتر دانه هایی که برای کاشت سبزه عید به کار می رود گندم و عدس ، ماش و تره تیزک است. مردم آذربایجان، سومین چهارشنبه اسفند ماه به گندم و عدس برای سفره عید خود می کارند. مردم یزد نیز از نیمه اسفند سبزه را در کاسه و بشقاب و روی کوزه های سفالی می کارند.
سبزه عید، ایرانیان از زمان باستان تا امروز به مناسبت هر یک از جشنهای آیینی سفرهای پهن میکردند. در این سفره معمولا مواد غذایی تازه و سالمی قرار میگرفت که در زندگی روزمرهی مردم استفاده میشد؛ فلسفه آن هم شکرگزاری برای داشتن این نعمتها و داشتهها است. نوروز مهمترین جشن باستانی ایرانیان است؛ آیینی که شروع شادمانه فصل بهار و سال نو را جشن میگیرد. سفره نوروز هفت سین است؛ سفرهای که از هفت نعمت مهم در زندگی تشکیل شده است. هر کدام از سینها نماد مفهومی در ادبیات و فلسفه است. سبزه هفت سین یکی از اعضای این سفره دوستداشتنی و نماد زایش، شکوفایی و سرزندگی است. در این مطلب با طرز تهیه سبزه عید و چند ایده خلاقانه برای درست کردن سبزه هفتسین آشنا خواهید شد.
هر چقدر هم که درگیر شلوغیهای آخر سال باشید، درست کردن سبزه عید یکی از کارهای مهم پیش از نوروز است. هرچند روزهای آخر اسفند در خیابانها گوشتاگوش سبزه و ماهی قرمز میفروشند، درست کردن سبزه عید، رسیدگی و پرورداندن آن لذت خودش را دارد. پس، زمان را از دست ندهید؛ زیرا سبز شدن و جوانه زدن سبزهتان نسبت به نوع بذری که انتخاب میکنید، زمان میبرد.
شما میتوانید برای سبزه عید خود از بذرهای متفاوتی استفاده کنید. سبزههای گندم، جو، ماش و عدس هر کدام میتوانند سبزهای زیبا در سفره هفت سین شما باشند. فقط طول مدت جوانه زدن و سبز شدن آنها متفاوت است.
سبز کردن شاهی، خاکشیر و تخمه آفتابگردان نیز در بعضی از شهرهای ایران رواج دارد. در صورتی که مایل به سبز کردن این بذرها هستید، بهتر است عجله نکنید و یک هفته پیش از عید برای درست کردن آنها وقت بگذارید؛ زیرا این بذرها زودتر از بقیه سبز میشوند.
بعضی از قدیمیترها معتقد بودند درست کردن سبزه به دست آدمها بستگی دارد. اگر کسی دست خوبی داشته باشد، بذرهایش به سبزهای پرپشت و سالم تبدیل میشود. فارغ از درست یا غلط بودن این اعتقاد، برای تهیه سبزه، به رویش و سبزی باور داشته و مثبتاندیش باشید.
۱۰ روز پیش از عید، گندمها را به مدت دو شب خیس کنید. در این مدت باید چند بار آب داخل ظرف را عوض کنید تا بذر شما ترش و به اصطلاح گندیده نشود.
پس از اینکه گندمها جوانه زدند آنها را آبکشی کنید و درون پارچه نخی نمدار قرار دهید. نباید پارچهای بسیار نازک و یا بیش از اندازه ضخیم را برای نگهداری بذرها انتخاب کنید.
بذرهای گندم را کاملا با پارچه بپوشانید و هر چند ساعت یکبار با اسپری آب، آن را نمدار کنید. اگر پارچه خشک باشد، ممکن است بذرها خراب شوند. همچنین بدانید که خیس بودن بیش از اندازه به رشد زودهنگام بذرها کمکی نمیکند. پس تعادل را در آبرسانی رعایت کنید.
پس از چند روز جوانههای ریز و سفیدرنگ، سبز میشوند. این یعنی کارتان را درست انجام دادهاید. حالا باید این دانهها را به ظرفی که برای سبزه انتخاب کردهاید، منتقل کنید. ظرف سفالی بهترین گزینه برای این کار است.
دانههای عدس را در ظرفی گود ریخته و روی آنها آب بریزید. آب باید کاملا دانههای عدس را بپوشاند. عدس باید ۱ روز خیس بخورد. حواستان باشد که عدس آب را به خودش میکشد، بنابراین باید مرتب به ظرفتان آب اضافه کنید.
پس از این مدت، دانههای عدس را در ظرفی پهن بگذارید و روی آنها را با پارچه نخی نمدار بپوشانید. ظرف را در مکانی نورگیر بگذارید و حواستان باشد پارچه همیشه نمدار باشد.
پس از ۲ تا ۳ روز عدسها جوانه میزنند. حالا پارچه را بردارید و اگر ظرف سبزه عید جداگانهای دارید، عدسهای جوانهزده را به آرامی به آن منتقل کنید.
اکنون باید دانههای عدس را به حال خود بگذارید. در طول روز آنقدر به آنها آب دهید که جذب جوانهها شود، طوریکه وقتی ظرف را کج میکنید آب سرازیر نشود.
پس از ۱۰ تا ۱۲ روز عدسها ۶ تا ۷ سانتیمتر رشد میکنند. سبزه عید شما آماده است.
۱۰ تا ۱۲ روز پیش از عید، دانههای ماش را برای یک شب خیس کنید.
روز بعد آب ظرف را خالی کنید و ماشها را در ظرفی پهن قرار دهید. روی آنها را با پارچه بپوشانید و آن را مرطوب نگه دارید.
پس از اینکه ماشها جوانه زدند و در اندازه تقریبی یکسانتیمتری سبز شدند، پارچه را بردارید. میتوانید جوانههای ماش را به ظرف دیگری منتقل کنید. در طول روز بهاندازهای به آنها آب دهید که جذب جوانهها شود، طوریکه آب اضافه در ظرف باقی نماند.
آب دادن به جوانهها را آنقدر ادامه دهید تا ارتفاع سبزه به اندازه دلخواهتان شود. معمولا بعد از ۷ تا ۱۰ روز سبزهها به قد مناسبی میرسند.
اگر میخواهید سبزهتان تا روز سیزدهبهدر همچنان قبراق باشد، باید بین ۱۵ روز تا ۱ هفته قبل از عید برای گذاشتن سبزه اقدام کنید. این زمان بسته به نوع بذر و فرصتی که دارید، متغیر است. مثلا سبزه عدس را باید حدود دو هفته و سبزه دانه خرفه را یک هفته قبل از عید آماده کنید.
انتخاب بذر به سلیقه و زمانی که در اختیار دارید، بستگی دارد. اگر دیر جنبیدهاید و وقتتان تنگ است، بهتر است سراغ بذرهایی بروید که سریعتر سبز میشوند، مثل گندم و شاهی.
بهترین ظرف برای این کار ظروف سفالی هستند؛ اما اگر ظرف سفالی ندارید، ظرف چینی جایگزین خوبی است. ظرف چوبی هم گزینه خوبی است. اما برای درست کردن سبزه از ظروف فلزی استفاده نکنید.
پس از جوانهزدن باید سبزه را در مکان نورگیر قرار دهید. نور غیرمستقیم هم کافی است. نور مستقیم سرعت رشد سبزه را تحتتأثیر قرار میدهد. اگر زمان کمی دارید، سبزه را در معرض نور مستقیم خورشید بگذارید.
همانطور که دیدید، طرز درست کردن سبزه عید چندان پیچیده نیست. شما این امکان را دارید که سبزه عید را با خلاقیت خودتان و در مدلهای مختلف در منزل سبز کنید. در ادامه، با نمونههایی از درست کردن سبزه هفت سین آشنا میشوید.
همانطور که دیدید، طرز درست کردن سبزه عید چندان پیچیده نیست. شما این امکان را دارید که سبزه عید را با خلاقیت خودتان و در مدلهای مختلف در منزل سبز کنید. در ادامه، با نمونههایی از درست کردن سبزه هفت سین آشنا میشوید.
کوزه و ظروف سفالی که با سبزی گیاهان تازه پوشیده شدهاند، طرحهای جذابی برای سبزه عید هستند.
شکل گرفتن این سبزه معمولا ۱۰ روز طول میکشد.
بهشکلی مشابه میتوانید این ایده را با تخم مرغ های سفالی انجام دهید. روش تهیه آن مانند طرز تهیه سبزه روی ظرف سفالی است. فقط اینبار باید تخممرغهای سفالی را یک روز در آب بخیسانید. پس از خارج کردن از آب هم حواستان باشد که سطح تخممرغها همیشه نمناک باشد.
دستهای تخممرغ که در آنها سبزه روییده، یک ایده جذاب دیگر برای سبزکردن سفره هفتسینتان است.
معمولا بعد از ۳ روز باید شاهد رویش سبزه باشید.
برای اینکه سبزه عید در سبد جلوه داشته باشد و پرپشت باشد بهتر از از بذر چمن استفاده کنید.
فارغ از اینکه طرز درست کردن سبزه عیدتان چگونه باشد، آماده شدن برای نوروز و مهیا کردن سفره هفت سین میتواند هیجانانگیزترین هیاهوی پیش از عید باشد. لذت درست کردن سبزه برای این سفره پرنعمت و باستانی را از دست ندهید.
شما چه سبزهای را برای سفره هفتسین میپسندید؟ چه روشی برای درست کردن سبزه عید دارید؟ بد نیست ترفندها و فوت کوزهگریتان را با مخاطبان در میان بگذارید.