غذای کمکی کودک ، تغذیه درست کودک سبب رشد بهتر کودک شده و اختلال در تغذیه کودک می تواند به رشد جسمی و روحی کودک صدمه بزند.والدین باید بدانند که کودکشان به چه مواد غذایی نیاز دارد و چگونه باید او را تغذیه کنند، و چگونه این برنامه تغذیه نوزاد را با افزایش سن تغییر دهند.
مهم ترین نکته این است که پس از دادن یک غذا، منتظر واکنش های کودک تان باشید. مهم نیست کودک تان یک ماهه است و غذایش شیر است یااینکه 8 ماهه است و سوپ می خورد؛ شما می توانید حالت ها و پریشانی های او در روزهای بعد را به غذایی که به او می دهید نسبت دهید.
تغذیه سن کودک و میزان غذا خوردن و رشدش:در هفته اول
اگر غذا خوردن خوب باشد، کودک به طور ثابت وزن می گیرد.
کودک باید بخورد:شیر خشک یا شیر مادر
زمان های تغذیه غیرقابل پیش بینی بوده و برای تعیین میزان مصرف شیر در هر وعده نیز غیر ممکن خواهد بود. کودکان در این سن باید 8 تا 12 بار در بار در روز و یا هر دو تا سه ساعت سیر شوند.

تغذیه کودکان زیر یک سال و نوزادان تازه متولد شده
تغذیه کودکان زیر یک سال در ماه اول
یکی از سخت ترین ماه ها برای مادران این ماه است زیرا در ابتدای این ماه کودک 10 درصد وزن زمان تولدش را از دست می دهد و لاغرتر می شود، اما نگران نباشید بعد از گذشت دو هفته، کودک شما با تغذیه صحیح از شیرمادر یا شیر خشک نه تنها وزن از دست رفته را به دست می آورد، بلکه چاق تر از زمان تولدش هم می شود.
تا شش ماهگی کودک هر هفته حدود 150 تا 200 گرم وزن اضافه می کند و قدش هم حدود دوونیم سانتی متر در ماه بلند می شود.
کودک باید بخورد:شیر مادر یا شیر خشک
اما در نظر داشته باشید که :
ممکن است کودک در صورت تغذیه از شیر مادر به خوراکی هایی که مادر می خورد و وارد شیر او می شود، واکنش آلرژیک نشان دهد پس با دیدن نشانه های مشکوکی روی پوست نوزاد به پزشک مراجعه کنید.
اگر کودک شا از شیر خشک استفاده می کند و یا در صورت عدم تمایلتان به حذف مواد آلرژی زای غذایی شما می توانید پس از مشورت با پزشک یک شیرخشک ضد آلرژی مناسب برای فرزندتان انتخاب کنید.
8 تا 12 وعده در روز با شیر خود یا شیرخشک به فرزندتان شیر بدهید.
به جای دادن حجم زیادی شیر در یک وعده به کودک تان تعداد وعده ها را بیشترو فاصله شیر دادن ها را کوتاه کنید.
فاصله شیر دادن به کودک نباید از سه ساعت بیشتر باشد.
تغذیه کودکان زیر یک سال در دو ماهگی
کودک باید هر هفته به طور پیوسته وزن بگیرد. اگر نگران هستید، با یک مشاور شیردهی یا پزشک اطفال خود ملاقات کنید تا بفهمید که کودک به اندازه کافی غذا می خورد یا نه. برای نجات کودکان، در برخی موارد ممکن است کودکان به درستی شیر را میک نزنند، یا ممکن است به اندازه کافی شیر نخورند.
میزان وزنی که کودک تان در هر هفته می گیرد، می تواند به شما بگوید تغذیه اش کافی است یا نه. اگر فرزندتان بیش از حد وزن اضافه کرد، خوشحال نشوید زیرا بیش از حد شیر دادن شما به او معده اش را آزار می دهد و احتمال چاق شدنش در سال های آینده رازیاد می کند.
کودک باید بخورد:شیر خشک یا شیر مادر. برای معرفی مواد غذایی جامد تا زمانی که حداقل 4 ماهه و ترجیحاً 6 ماهه نشده تلاش نکنید. انجام زود این کار می تواند موجب مشکلات هاضمه برای کودکتان شود.معده و روده کودکان تا قبل از چهار ماهگی نمی تواند هیچ خوراکی دیگری را تحمل کند.
تغذیه کودکان زیر یک سال در 3 ماهگی
در این مرحله، کودک شما شروع می کند تا از اضافه کردن وزن حدود 6 اونس در هفته به مقدار کمی کم تر از 4 اونس برسد. به این معنی است که او در این ماه حدود 2 پوند به دست خواهد آورد تا هفت ماه بعد.
نوزاد باید بخورد:شیر مادر یا شیر خشک. تعداد دفعات شیر خوردن در روز بین 5 تا 8 بار در روز کاهش می یابد و نوزادانی که شیر مادر می خورند دفعات بیشتری به نسبت آن هایی است که شیرخشک تغذیه می کنند، می خورند. کودک شما احتمالاً در شب برای غذا خوردن بیدار خواهد شد, اما نه زیاد.
آخرین ماهی است که کودک شما تنها شیر می خورد ، این ماه است . شما برای محافظت از دستگاه گوارش کودک تان لازم است یک ماه دیگر نیز صبر کنید.
تغذیه کودکان زیر یک سال در چهار ماهگی
در اواخر این ماه برخی کودکان ممکن است نشانه هایی از آمادگی برای خوردن مواد جامد را نشان دهند. برخی از شاخص ها عبارتند از:او می تواند سر خود را ثابت نگه دارد, می تواند در حالی که حمایت می شود بنشیند و علاقه نشان می دهد در زمانی که شما چه چیزی می خورید. انتقال از مایع به جامدات بسیار حساس است, بنابراین اگر آماده نباشد نوزاد را مجبور به خوردن نکنید.
نوزاد باید بخورد:شیر مادر یا شیرخشک. آکادمی پزشکی اطفال آمریکا برای 6 ماه شیردهی انحصاری را توصیه می کند, بنابراین سعی کنید مواد جامد را دور نگه دارید تا زمانی که کودکتان نشانه هایی را نشان می دهد که با خوردن شیر راضی نمی شود.
اگر اینطور است, با پزشک اطفال خود مشورت کنید.کودک تان از این ماه می تواند غذاخور شود، اما به او سوپ و آش ندهید بلکه با مشورت پزشک به او لعاب برنج بدون هیچ افزدونی به شیر او اضافه کنید و بدهید .

تغذیه افزایش وزن برای کودکان زیر یک سال
تغذیه کودکان زیر یک سال در ماه پنجم
نوزاد باید وزن نوزاد خود را تا این ماه دو برابر کند. از پزشک خود بپرسید که صدک قد و وزن اش چطور است تا مطمئن شوید که در مسیر درست است. اگر کودک در معرض کمبود وزن قرار دارد, باید بدانید که چه کاری می توانید انجام دهید تا به او کمک کنید. با کمک متخصص می توانید از دلایل رشد کم یا بیش از اندازه اش باخبر شوید.
نوزاد باید بخورد:شیرخشک یا شیر مادر و جامدات برای برخی نوزادان. اگر پزشک کودک شما موافق است که وقت آن است, به سراغش بروید. قوانین دقیقی در مورد این که چه غذاهایی باید شروع شوند وجود ندارد, تا زمانی که یک پوره یا غلات کوچک با شیر مادر و یا شیر خشک اضافه شود. اگر کودک به وضوح علاقه مند نیست, یک هفته صبر کنید و دوباره امتحان کنید.
پیش از این هم در نمناک اشاره شد که در صورتی که کودکتان به شیر گاو حساسیت دارد فرنی را با آب درست کنید و از روی اجاق گازبردارید و کمی شیرخشک ضدآلرژی به آن اضافه کنید. پس از اضافه کردن هر غذای تازه به رژیم کودک تان، اگر نشانه مشکوکی مثل یبوست، اسهال، خون در مدفوع، ریفلاکس بیش از حد، گریه های غیرطبیعی، لکه های پوستی و… مشاهده نمودید به متخصص مراجعه کنید.
تغذیه کودکان زیر یک سال و نوزاد شش ماهه
با آغاز 6 ماهه اول, یک کودک حدوداً نیم اینچ در ماه رشد خواهد کرد و هفته ای 3-5 اونس به دست خواهد آورد و بدنش هر روز تواناتر و قوی تر از قبل می شود.
نوزاد باید بخورد:شیر مادر یا شیرخشک، به علاوه جامدات مثل فرنی با آرد برنج و سوپ، آب جوشیده سرد شده
اگر هنوز آن ها را معرفی نکرده اید, اکنون وقت آن است. بهتر است در حدود سه روز برای هر غذا منتظر بمانید. اگر واکنش آلرژیک رخ داد, شناسایی مجرم آسان تر خواهد بود. اسهال یا کهیر شاخص های حساسیت غذا هستند. (توجه داشته باشید که نوزاد اغلب نیاز به قرار گرفتن در معرض غذا تا 10 بار را دارد قبل از اینکه طعم آن را بگیرد.)
در قابلمه ای جدا کمی سینه مرغ، هویج و برنج بریزید و بپزید و پس از خوب پخته شدن آن را له کنید و با قاشق دو بار در روز یک بار در وعده صبحانه و یکبار هم قبل از خواب به کودک تان بدهید. پس از گذشت هر هفت روز، به سوپتان یک ماده تازه اضافه کنید. ابتدا سیب زمینی، سپس گشنیز و جعفری تازه، بعد هم رشته فرنگی را به این سوپ اضافه کنید.
تغذیه کودکان زیر یک سال در 7 ماهگی
وزن نوزاد به طور پیوسته در هر ماه 2 پوند افزایش می یابد. به پزشک خود مراجعه کنید اگر کم تر وزن می گیرد, یا اگر در عرض یک ماه بیش از 6 پوند وزن می گیرد. تغییرات زیادی در رفتارها و مهارت های کودک در این ماه مشاهده می کنید. کودک تان در این ماه می تواند بدون کمک بنشیند، سینه خیز برود و راحت تر از قبل غذایش را ببلعد.
نوزاد باید بخورد:شیر مادر و شیرخشک, و مخلوط گوشت, سبزیجات و میوه ها. اگر غذای کودک خود را درست می کنید, از آزمایش با چاشنی نترسید. او به طعم های مختلف در شیر سینه شما عادت دارد!در این ماه نیز مانند ماه گذشته می توانید به کودکتان سوپ بدهید با این تفاوت که غلات و آب ماهیچه را هم می توانید در این ماه به سوپ او به ترتیب اضافه کنید.
تغذیه کودکان زیر یک سال در هشت ماهگی
نوزاد باید وزن بیشتری برای سه برابر وزن هنگام تولد خود بگیرد. در این ماه کودک تان خودش می تواند اسباب بازی هایش را با دو دست بگیرد و بیشتر به اشیاء توجه نشان دهد.
نوزاد باید بخورد:شیر مادر یا شیر خشک یا، پوره و برخی غذاهای انگشتی. تخم مرغ و تکه های کوچکی از پاستا, سبزیجات, کوفته, پنیر و میوه رسیده را امتحان کنید.همچنین می توانید به او فرنی با آرد برنج، سوپ، پوره میوه، زرده تخم مرغ، ماست تازه، آب جوشیده سردشده نیز بدهید.
پنج بار در روز در این ماه به کودک خود غذا بدهید.
هر روز سه تا پنج قاشق مرباخوری ماست تازه و سه روز در هفته به اندازه نصف قاشق مرباخوری زرده تخم مرغ پخته شده به او بدهید.

تغذیه مناسب برای کودکان زیر یک سال
تغذیه کودکان زیر یک سال در ماه نهم
فراموش نکنید که در این ماه شیر هنوز غذای اصلی اوست و باید چهار تا پنج بار در روز کودک را با آن تغذیه کرد اما کودک برای حفظ وزن, به غذای کمکی بیشتر و میان وعده هایی بین صبحانه و نهار و دوباره بین نهار و شام نیاز دارد.
نوزاد باید بخورد:شیر مادر یا شیر یا شیر خشک، پوره ها و بسیاری از غذاهای انگشتی. به او در بشقابش را بدهید تا خودش بخورد تا زمانی که خطر خفگی نیست.
تغذیه کودکان زیر یک سال ده ماهه
بچه به احتمال زیاد در حال خزیدن روی کف آشپزخانه است و ممکن است سعی داشته باشد که با کمک جداول, صندلی ها, یا پاهای شما سر و کار داشته باشد. سینه خیز رفتن به مقدار زیادی کالری می سوزاند, بنابراین افزایش وزن ممکن است کمی کند شود. احتمالا تا این ماه کودک چند دندان در می آورد و دوست دارد مستقل تر باشد و خودش با قاشق غذا بخورد.
نوزاد باید بخورد:غذاهایی که قبلاً با آن ها راحت بوده. همچنین سعی بر این است که سبزیجات سبز, میوه های سخت تر از قبیل سیب, تکه های کوچک و رشته فرنگی کوچک را معرفی کنید.همچنین به او سوپ، پوره میوه و سبزیجات، آب میوه، زرده تخم مرغ، ماست تازه، آب جوشیده سردشده بدهید.
نکاتی برای تغذیه این ماه:
- در غذا دادن به کودک تان افراط نکنید .
- در روز بیشتر از نصف استکان به او آب میوه ندهید.
- دستگاه گوارش کودکان در این ماه بیشتر به دستگاه گوارش بزرگسالان شبیه می شود.
- به کودک تان حبوباتی که نفخ شان گرفته شده را بدهید.
- به کودکتان غذاهای انگشتی بدهید.
- غذا را زیاد له نکنید تا به شکل مایع صاف دربیاید زیرا کودک تان مهارت جویدن و بلعیدن غذا را پیدا نمی کند.
تغذیه کودکان زیر یک سال در 11 و 12 ماهگی
این دو ماه بزرگ ترین پاداش برای کار سخت شما هستند. او با اولین تولدش وزن خود را سه برابر خواهد کرد و قدش هم دو برابر بلندتر از زمان تولدش می شود. او به زودی اولین گام های خود را بر می دارند. در این ماه ها مشکل ریفلاکس کودک تان به طور کامل برطرف می شود .
نوزاد باید بخورد:شیر مادر یا شیر خشک، سوپ، میوه و سبزیجات، آب میوه، زرده تخم مرغ، ماست تازه، نان، غذاهای سبک و بدون ادویه
شیر شبانه فرزندتان را قطع کنید .
می توانید در این ماه ها به کودک کورن فلکس حل شده در شیر مادر یا شیرخشک یا تکه ای نان نرم با مقدار کمی کره و مربا یا پنیر و پودر گردوی نرم شده بدهید.

بهترین تغذیه برای کودکان زیر یک سال
می توانید به کودکتان خوراکی های جدید از خرما گرفته تا حلیم و تکه های میوه به بدهید .
بهتر است وزن کودک با دادن مواد مغذی به او افزایش یابد تا کمتر مریض شود و او را بیسکویت خور و هله هوله خور بار نیاورید.
با تغذیه سالم کودکتان به رشد جسمی و ذهنی او کمک کنید.
توجه داشته باشید که همه کودکان از الگوی ثابتی برای غذا خوردن پیروی نمی کنند. برخی کودکان وقتی غذاخور می شوند، با دور شدن قاشق از دهان شان به گریه می افتند و بعضی ها هم آنقدر به غذا خوردن بی میل هستند که مادر را به گریه می اندازند.
همانطور که به دنبال بهترین مکمل برای وزن گیری جنین در بارداری هستید، غذا برای وزنگیری نوزاد یک نیاز ضروری و حتمی است. وزنگیری نوزاد در ماه اول بسیار مهم است. سبد غذایی نوزاد بسته به سن و وضعیتی که دارد، متفاوت است؛ مثلا غذا دادن به نوزاد رفلاکسی قواعد خاص خودش را دارد. در نوزادان زیر 6 ماه تنها شیر مادر یا شیر خشک است که منجر به وزنگیری و رشد نوزاد میشود. در حالی که با شروع تغذیه تکمیلی نوزاد، غذا دادن به نوزاد تنوع بیشتری پیدا میکند و مادر میتواند از غذاهای مناسب نوزاد به تناسب قدرت معده او در هر ماه برای وزنگیری نوزاد استفاده کند.
درست مانند غذا خوردن در دوران بارداری؛ مثلا خوردن دوغ در بارداری، خوردن هویج در بارداری یا خوردن سیب در دوران بارداری همگی باید به تناسب و به قاعده باشد. استفاه از هر یک از این منابع غذایی برای کودک نیز باید در حجم درست و در زمان درست اتفاق یبفتد.
تاثیر غذا برای وزنگیری نوزاد
اینکه غذا دادن به کودک از چند ماهگی شروع می شود؟ نوزاد دقیقا چه چیزی میخورد؟ چطور میخورد؟ در چه شرایطی تغذیه میشود؟ و یا اینکه فاصله تغذیههای متعدد نوزاد در هر روز چه قدر است؟ در وزنگیری طبیعی نوزاد موثر است. به عبارت دیگر مواد غذایی که به کودک داده می شود، در یلامتی و وزن متناسب او تاثیر دارد. مثلا تخم بلدرچین برای نوزاد بمبی از انرژی و مواد مغذای است. برای واضحتر شرح دادن موضوع بهتر است نوزادان را به دو گروه سنی پیش از 6 ماهگی و بعد از 6 ماهگی تقسیم کنیم. زیرا سبد غذایی نوزاد در این دو گروه سنی تفاوتهای زیادی با هم دارند.
غذا برای وزنگیری نوزاد زیر 6 ماه

اگر می پرسید برای وزنگیری نوزاد چه باید کرد؟ باید بگوییم که کارهای زیادی برای وزن گیری نوزاد می توانید انجام دهید. از بدو تولد تا پایان 5 ماهگی، وزن نوزادان به طور معمول باید دو برابر وزن تولدشان شده باشد. فرایند وزنگیری در تمام طول این شش ماه با تغذیه نوزاد از شیر انجام میشود. اینکه نوزاد از شیر مادر تغذیه میشود یا شیر خشک بی تردید در تغذیه او تاثیر دارد، اما این تاثیر نباید به گونهای باشد که او را از نمودار رشد طبیعی بیش از حد عقب بیندازد.غذا دادن به کودک پنج ماهه باید با توجه به توان معده او باشد.
بدیهی است که ارجحیت تغذیه نوزادان زیر 6 ماه با شیر مادر است، اما چنانچه وزن نوزاد در توزین ماهیانه نرمال نباشد، تغذیه همزمان نوزاد با شیر مادر و شیر خشک بلامانع است و کمک میکند تا نوزاد وزن بگیرد. حتی مادر میتواند شیر خود را بدوشد و هر 100 سی سی شیر دوشیده شده را با نیم یا حداکثر یک قاشق چایخوری شیر خشک ترکیب کند و ترجیحا با قاشق یا قطره چکان به نوزاد بدهد. یا اینکه شیر خشک را با آب کمتر درست کند و اندکی غلیظتر و با کالری بیشتر به نوزاد بدهد. اینکه تاکید میکنیم نوزاد را با شیشه تغذیه نکنید، به این علت است که راحتی مکیدن شیشه شیر نوزاد را تنبل میکند و باعث میشود که او برای مکیدن سینه مادر تلاش نکند و از این کار امتناع کند.
چرا شیر تنها غذا برای وزنگیری نوزاد زیر 6 ماه است؟

غذا دادن به کودک زیر شش ماه برای مادرانی که اصول تغذیه نوزاد را از قبل مطالعه کرده باشند، سخت نیست. معده نوزاد زیر شش ماه هنوز آنقدر قوی نشده است تا بتواند هر غذایی را بپذیرد. در واقع تحمل معده نوزادان زیر شش ماه به اندازهای نیست که بتواند غذاهای جامد را هضم کند. بنابراین تنها غذا برای وزن گیری نوزاد زیر 6 ماه شیر است. معده نوزاد زیر 6 ماه حتما به خروج گاز نیاز دارد. به همین دلیل باید بعد از هر بار شیردهی آروغ گیری انجام شود. اگر نوزاد سخت آروغ می زند، حتما لازم است علت سخت آروغ زدن نوزاد مشخص شود.
به طور معمول از لحاظ رشدی تا 6 ماهگی بین کودکی که با شیر مادر و یا شیر خشک تغذیه می شود، تفاوتی وجود ندارد؛ اما بعد از 6 ماهگی تفاوتها آغاز میشود. معمولا در حدود 7 تا 9 ماهگیِ کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، وزن آنها کمی کاهش پیدا میکند. این در حالی است که این اتفاق برای کودکانی که از شیر خشک تغذیه میشود، رخ نمیدهد. در واقع یک کودک شیر خشک خوار در پایان یک سالگی در حدود 700 گرم از یک کودک شیر مادر خوار وزن بیشتری دارد. این تفاوت به هیچ وجه جایی برای نگرانی ایجاد نمیکند؛ زیرا قطع به یقین تغذیه با شیر مادر کودک را سالمتر و تکیدهتر خواهد کرد. تغذیه نوزاد با شیر مادر سیستم ایمنی بدن او را تقویت میکند. شیر مادر به علت داشتن قند و نمک کمتر، آب و املاح بدن نوزاد را بهتر تنظیم میکند.
بنابراین تنها از شیر به عنوان غذا برای وزن گیری نوزاد زیر 6 ماه خود استفاده کنید. ترکیب شیر مادر و شیر خشک بهتر از استفاده صرف از شیر خشک است. این ترکیب بهتر است، زیرا مطمئنتر میتواند در سبد غذایی نوزاد شما قرار بگیرد و شکم او را سیر کند و نیازهای بدنی او را نیز تامین کند. فراموش نکنید که برای داشتن شیر بهتر و مقویتر حتما باید به تغذیه خود نیز توجه کنید و خوب و مقوی غذا بخورید.
غذا برای وزنگیری نوزاد بالای شش ماه

تغذیه نوزاد بالای شش ماه کمی راحت است. زیرا این زمان تغذیه تکمیلی نوزاد شروع میشود. هرچه از سن او میگذرد، غذاهای کمکی بیشتری به رژیم غذایی نوزاد اضافه میشود که به وزنگیری او کمک بسیاری میکند. غذا برای وزن گیری نوزاد در هر ماه تنوع بیشتری پیدا میکند. اگر مادر به اندازه کافی برای تغذیه نوزاد و کودک خود وقت بگذارد، به خوبی میتواند سبد غذایی نوزاد را غنی کند، غذا خوردن را به او یاد بدهد و در کنار آموزش این مهارت، شکم نوزاد را از مواد غذایی خوب و مغذی پر کند.
چه غذاهایی برای وزنگیری نوزاد بالای 6 ماه مناسب است؟
پایان شش ماه زمان مناسبی برای شروع تغذیه تکمیلی نوزاد و آشنایی او با طعمهای مختلف است. نوزاد در هر ماه از رشد خود به منابع غذایی متفاوتی نیاز دارد. شروع غذای جامد برای نوزاد اگر زودتر از موعد یا دیرتر از موعد باشد، عواقب خاص خودش را دارد. بنابراین غذاهای مناسب نوزاد را از زمان مناسب شروع کنید. برای غذا دادن به کودک بالای شش ماه خود وقت بگذارید و به تدریج او را با انواع طعمها، مزهها و خوراکیها آشنا کنید. اما فراموش نکنید که شیر دادن به نوزاد همچنان باید ادامه داشته باشد.
غذاهای مناسب برای تغذیه تکمیلی و وزنگیری نوزاد

تغذیه تکمیلی نوزاد بعد از شش ماهگی و با موادی آغاز میشود که معمولا نوزادان حساسیت کمتری به آن نشان میدهند. در این بین حتما به موضوع نکاتی برای استفاده و نگهداری از غذای کودک نیز توجه کنید. در ادامه تعدادی از غذاهای کمکی که میتوانید به نوزاد خود بدهید، برای شما آوردهایم.
1. فرنی آرد برنج
با توجه به اینکه حساسیت نوزاد به برنج کمتر از گندم است، لذا شروع تغذیه کمکی نوزاد با آرد برنج است. فرنی آرد برنج یک غذای کمکی برای نوزاد است که با آب یا با شیر مادر تهیه میشود. فراموش نکنید که هنوز زمان استفاده از پروتئین گاوی فرا نرسیده است. زیرا آلرژی به این نوع پروتئین در کودکان معمولا زیاد است و معده آنها توانایی هضم این پروتئین را ندارد.
توصیه میکنیم از آرد برنج کارخانهای و صنعتی استفاده نکنید. کمی برنج مرغوب را خیس کنید، بعد از آبکشی در پارچهای پهن کنید و اجازه دهید چند روزی برنج در سایه (فقط در سایه) خشک شود. سپس برنج را آرد و آسیاب کنید و از آرد حاصل برای دلبندتان فرنی تهیه کنید.

2. حریره بادام
حریره بادام غذای کمکی دیگری است که برای وزن گیری و رشد نوزاد بسیار مفید و موثر است. اساسا بادام درختی منبع فوقالعادهای از مواد مغذی است که استفاده از آن به مادران باردار نیز توصیه میشود. حریره بادام را از بادام خوب و شیرین تهیه کنید.
برای تهیه حریره بادام، تعدادی بادام را چند ساعتی در آب گرم خیس کنید. سپس پوست آنها را بکَنید. کاملا پودر کنید. پودر بادام را با مقداری آرد برنج و شکر و آب مخلوط کنید و روی شعله بگذارید تا کم کم غلیظ شود. غلظت حریره بادام باید مانند شیر مادر باشد.
3. سوپها
سوپها بخش دیگری از غذای کمکی برای نوزادان بالا شش ماه هستند. دو هفته آخر ماه هفتم زمان مناسبی برای وارد کردن سوپ به سبد غذایی نوزاد است. این شکل از غذا برای وزن گیری نوزاد بسیار مناسب و موثر است. البته مادر باید تنوع استفاده از مواد خوراکی را در تهیه سوپ رعایت کند و رفته رفته مواد بیشتری به سوپ اضافه کند.
گوشت گوسفند به مرغ ارجحیت دارد و گوشت مرغ به گوساله. بنابراین توصیه میکنیم اولین سوپی را که برای دلبندتان تهیه میکنید، از گوشت گوسفند استفاده کنید. برنج، هویج و سبزیجات ترکیبات دیگری هستند که باید به سوپ اضافه کنید. بهتر است هر سه روز یک بار یک نوع سبزی جدید به سوپ اضافه کند. جعفری، گشنیز، لوبیا سبز، کدوسبز و کرفس سبزیجات مناسبی برای سوپ نوزاد در این سن هستند. تا قبل از یک سالگی از اسفناج استفاده نکنید. در عوض خودتان اسفناج بخورید تا مواد موثر آن از طریق شیر به دلبندتان برسد. سبزیجات را در لحظات آخر به سوپ اضافه کنید. استفاده از نمک و شکر در سوپ نوزادان توصیه نمیشود. سعی کنید با خلاقیت سوپ را خوشمزه تهیه کنید.
4. زرده تخم مرغ

ماه هشتم زمان مناسبی برای این است که زرده تخم مرغ یا زرده تخم بلدرچین را به رژیم غذایی کودکتان اضافه کنید. از مصرف سفیده تا زیر یک سالگی جدا خودداری کنید.
5. سبزیجات نشاستهای
آغاز ماه هشتم زمان مناسبی برای استفاده از سبزیجات نشاستهای از جمله سیب زمینی، نخود فرنگی و کدو حلوایی در سوپ کودک است.
6. ماست
دوهفته دوم ماه هشتم ماست را وارد سبد غذایی نوزاد کنید. میتوانید ماست را همراه با پوره سیب زمینی، هویج یا سبزیجات یادشده به کودک بدهید.
7. حبوبات
با آغاز ماه نهم می توانید از حبوبات در رژیم غذایی نوزادان استفاده کنید. استفاده از حبوبات را با عدس و ماش آغاز کنید. زیرا هضم راحتتری دارند. کم کم از لوبیا چیتی و لوبیا قرمز استفاده کنید و حتما قبل از مصرف آنها را خیس کنید و پوستشان را جدا کنید و به سوپ اضافه کنید.
نکته: می توانید از کمی کره در سوپ نوزادانی که خوب وزن نمیگیرند، استفاده کنید.
8. آب میوه
دو هفته آخر ماه نهم زمانی است که میتواند آب میوه طبیعی به دلبندتان بدهید. مرکبات و هویج و سیب گزینه خوبی برای آب میوه درست کردن هستند.
9. میوه
در دو هفته اول ماه دهم خودِ میوه را به رژیم غذایی کودک اضافه کنید. میوهای که پوست گرفته شده، له شده و بدون هسته و اضافات باشد.
از این زمان به بعد کم کم با توجه به اشتهای کودک به او غذا بدهید.
10. استفاده از سویق در رژیم غذایی کودک

بد نیست در پایان از سویق یا سرلاک اسلامی به عنوان یک غذا برای وزن گیری نوزاد یاد کنیم که تاثیر زیادی هم دارد. سویقها انواع مختلفی دارند که با ترکیبات متنوع برای سنهای مختلف استفاده میشوند. سویقها قابلیت ترکیب با شیر، عسل، آب و … را دارند. به تناسب سن نوزاد باید از ترکیب مناسب استفاده کرد.
کلام آخر
فراموش نکنید که آموزش ما به عنوان والدین کودک برای بهتر غذا خوردن او تاثیر زیادی دارد. توصیه میکنیم کودک را با سفره آشنا کنید؛ او را در کنار سفره و در کنار دیگر اعضای خانواده تغذیه کنید؛ به میان وعدههایی که به کودک میدهید، توجه کنید و اجازه بدهید کودک خودش غذا خوردن را تجربه کند. از دستانش استفاده کند و با راحتی کامل غذا بخورد. به او به اجبار غذا ندهید و با خلاقیت بهترین مواد مغذی را به او بدهید.