دلایل سرگیجه ،در برخی افراد، به ویژه افراد مسن، فشار خون هنگام نشستن یا ایستادن بیش از حد کاهش مییابد (شرایط یا وضعیتی که افت فشار خون ارتواستاتیک نامیده میشود). علائم این حالت اغلب عبارتند از غش، سبکی سر، سرگیجه، گیجی یا تاری دید در عرض چند ثانیه تا چند دقیقه پس از ایستادن (به ویژه پس از دراز کشیدن در رختخواب یا نشستن برای مدت طولانی) رخ میدهد و زمانی که فرد دراز میکشد، به سرعت برطرف میشود. با این حال، برخی از افراد زمین میخورند، غش میکنند یا به ندرت دچار تشنج مختصر میشوند. علائم اغلب پس از ورزش کردن، مصرف الکل و یا یک وعده غذایی سنگین، یا کمبود مایعات (کم آبی) شایع تر و بدتر میشوند.
برخی از افراد جوان در هنگام ایستادن علائم مشابهی را تجربه میکنند اما بدون افت فشار خون. اغلب، ضربان قلب آنها در هنگام ایستادن بیش از حد طبیعی افزایش مییابد (تاکی کاردی)، بنابراین به این وضعیت سندرم تاکی کاردی ارتواستاتیک وضعیتی (POTS) میگویند. دلیل اینکه چنین افرادی با وجود داشتن فشار خون طبیعی احساس سرگیجه میکنند هنوز مشخص نیست.
دلایل زیادی برای افت فشار خون ارتواستاتیک که منجر به سیاهی رفتن چشم در هنگام بلند شدن میشود وجود دارد. این موارد عبارتند از:
شایع ترین علل سرگیجه هنگام ایستادن که برای مدت طولانی (مزمن) وجود داشته است عبارتند از:
شایع ترین علائم افت فشار خون ارتواستاتیک، سرگیجه و سبکی سر هنگام ایستادن است. این علائم همانطور که گفته شد معمولاً هنگام نشستن یا دراز کشیدن از بین میروند. سایر علائم رایج عبارتند از:
علائمی که کمتر رایج هستند عبارتند از:
علائم هشدار دهنده:
در افرادی که هنگام ایستادن دچار سرگیجه یا سبکی سر میشوند، علائم و ویژگی های خاصی باعث نگرانی میشوند که به عنوان علائم هشدار دهنده شناخته میشوند و عبارتند از:
اگر مشاوره پزشکی مشکوک به افت فشار خون ارتواستاتیک باشد، فشار خون شما را در حالت نشسته، دراز کشیده و ایستاده بررسی میکند. اگر فشار خون سیستولیک شما 20 میلی متر جیوه کاهش یابد یا فشار خون دیاستولیک 10 میلی متر جیوه در عرض 3 دقیقه پس از ایستادن کاهش یابد.
آزمایشاتی که ممکن است پزشک شما تجویز کند عبارتند از:
در صورتی که علت بروز علائم این حالت واضح باشند، معمولاً آزمایش لازم است. همانطور که اشاره شد، پزشک معمولاً الکتروکاردیوگرافی (ECG)، شمارش کامل خون و سایر آزمایشات خون (به عنوان مثال، اندازه گیری سطح الکترولیتها) را انجام میدهد. آزمایشهای دیگر بر اساس آنچه که پزشکان در طول معاینه پیدا میکنند و متوجه میشوند، انجام میشود، به خصوص اگر علائم فرد حاکی از مشکل قلبی یا عصبی باشد.
اگر مشاوران پزشکی مشکوک باشند که دارویی باعث سرگیجه شده است، ممکن است از فرد بخواهند که مصرف دارو را متوقف کند و مشاهده کنند که آیا سرگیجه نیز متوقف میشود یا خیر، بنابراین علت را تایید میکنند.
آزمایش تیلت میز یا میز کج ممکن است زمانی انجام شود که پزشکان به اختلال در عملکرد سیستم عصبی خودمختار مشکوک شوند. فرد برای چند دقیقه روی میز کج مخصوصی دراز میکشد. سپس میز با زاویه 60 تا 80 درجه به مدت 15 تا 20 دقیقه به سمت بالا کج میشود، در حالی که فشار خون و ضربان قلب به طور مداوم کنترل میشود. در صورتی که فشار خون کاهش نیابد، ایزوپروترنول (دارویی که قلب را تحریک میکند) به صورت داخل وریدی در دوزی مشخص و به اندازه کافی برای تسریع ضربان قلب ( 20 ضربه در دقیقه) به فرد داده میشود و آزمایش تکرار میشود. این روش 30 تا 60 دقیقه طول میکشد و بسیار بی خطر است.
درمان افت فشار خون ارتواستاتیک به علت آن بستگی دارد. درمانهای توصیه شده ممکن است شامل تغییرات سبک زندگی زیر باشد:
برای موارد شدید، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که برای افزایش حجم خون یا انقباض عروق خونی موثر هستند. این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
افرادی که علائم هشدار دهنده دارند باید فورا به پزشک مراجعه کنند. سایر افرادی که در هنگام ایستادن دچار سرگیجه مکرر یا مداوم میشوند باید در حالی که قادر به از بین بردن علائم نیستند و یا متوجه شدهاند که علائم به مرور بدتر میشوند، لازم است به پزشک مراجعه کنند. افرادی که در هنگام ایستادن فقط یک دوره سرگیجه دارند باید با پزشک خود تماس بگیرند. پزشک با توجه به سایر علائم و سابقه پزشکی تصمیم میگیرد که آیا لازم است فرد را ببیند یا خیر.
مشاوره پزشکی ابتدا سوالاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد میپرسد. سپس پزشکان معاینه فیزیکی انجام میدهند. آنچه آنها در طول شرح حال و معاینه فیزیکی پیدا میکنند اغلب نشان دهنده علت سرگیجه و آزمایشاتی است که ممکن است لازم باشد انجام شود. سوالاتی که اغلب در مشاوره پزشکی تلفنی از افراد پرسیده میشوند عبارتند از:
سپس پزشک معاینه فیزیکی انجام میدهد. فرد به مدت 5 دقیقه دراز میکشد و سپس پزشک فشار خون و ضربان قلب را اندازه گیری میکند. فشار خون و ضربان قلب (ضربان قلب نرمال در سنین مختلف (bpm)) مجدداً پس از ایستادن یا نشستن فرد به مدت 1 دقیقه و دوباره پس از ایستادن یا نشستن به مدت 3 دقیقه اندازه گیری میشود. پزشک ممکن است یک معاینه دیجیتال رکتوم انجام دهد تا ببیند آیا ممکن است فرد خونریزی در دستگاه گوارش داشته باشد یا خیر. معاینه عصبی برای آزمایش قدرت، حس، رفلکس، تعادل و راه رفتن مهم است.
شایع ترین علل سرگیجه ناگهانی (داروها، استراحت در بستر و کاهش حجم خون) معمولاً واضح هستند. در افرادی که علائم طولانی مدت دارند، یافتههایی مانند مشکلات حرکتی ممکن است نشان دهنده بیماری پارکینسون باشد. بی حسی، سوزن سوزن شدن یا ضعف ممکن است نشان دهنده یک اختلال سیستم عصبی باشد.