چادر زدن در طبیعت ، کمپینگ در طبیعت یکی از هیجانانگیزترین شیوههای سفر است. در این شیوه قرار نیست بعد از رسیدن به مقصد از یک هتل و یا خانه به عنوان جانپناهی برای گذران شب استفاده کنیم. اصل کمپینگ، خوابیدن در چادر آنهم در دل طبیعت است.
کمپینگ میتواند نوعی پیکنیک باشد با این تفاوت که شما شب را نیز بیرون از خانه سپری خواهید کرد.
این نوع مسافرت کردن علاوه بر هیجانانگیز بودن نکات مهمی دارد که با دانستن آنها میتوانیم ایمنی خود و همراهانمان را تضمین کنیم.
برای اینکه در رابطه با نکات ایمنی کمپینگ بیشتر بدانیم بهتر است سری به وبسایت سازمان آتشنشانی کشور بزنیم. نکاتی که کارشناسان نجات بخشی این سازمان مطرح میکنند به طور خلاصه به شرح زیر هستند.
فصل و نوع آب و هوا در انتخاب بهترین لباس برای کمپینگ دخیل است. بنابراین در اینجا شما را با لباسهای مناسب برای کمپینگ در هر دو فصل گرم و سرد سال آشنا میکنیم.
هنگام کمپ زدن در دل طبیعت باید از قبل بدانید که شما با امکانات شهری و بهداشتی کیلومترها فاصله خواهید داشت. در این سفر باید فکر همه چیز را از قبل کرده و تمام ملزومات را با خودتان بیاورید.
به اندازه کافی، آب و غذا، امکانات بهداشتی و لباس کافی نباید در طی سفرهای کمپینگ فراموش نشود. در ادامه شما را با مهمترین ملزومات کمپینگ بیشتر آشنا میکنیم.
نکته: کوله پشتی مخصوص طبیعت گردی برای خانمها با نام اختصاری SLM شناخته میشود.
اولین مرحله در کمپینگ پیدا کردن جای مناسب برای برپایی چادر است. اکثر کشورهای دنیا مناطق مشخصی را برای کمپ زدن دارند. نبود این مناطق مشخص در ایران گاهی دردسرهایی را برای افرادی که عاشق کمپ زدن هستند، ایجاد میکند.
این دردسرها خطرات فراوانی از جمله حمله حیوانات، طغیان رودخانهها و یا گم شدن و سردرگمی شما در یک محوطه بزرگ را به همراه دارد.
خوشبختانه در چند سال اخیر کمپ زدن در بین ایرانیان بسیار محبوب شده و تعداد محوطههایی که توسط افراد با تجربه شناسایی و به دیگران معرفی میشوند نیز افزایش پیدا کرده است.
به طور کلی در تمامی این مناطق باید به دنبال فضاهایی باشید که حداقل 50 متر از رودخانه، حریم دریاچهها و پهنههای گیاهی فاصله داشته باشند.
در ادامه شما را با بهترین نقاط ایران برای کمپ زدن و برپایی چادر و تجربه یک سفر خاطره انگیز زیر سقف آسمان، آشنا میکنیم.
ایران کشور پهناور و زیبایی است. در این کشور تنوع اقلیمی آنقدر زیاد است که شما هم در مناطق جنگلی، هم کوهستانی و هم سواحل میتوانید کمپی را برپا کنید. بهتر است برای رفتن به یک جای جدید برای کم کردن مخاطرات سفر حتما از کسانی که آن ناحیه را میشناسند به خوبی پرس و جو کنید تا درباره همه نکات ایمنی و مناطق بکر منطقه مورد نظرتان مطلع بشوید.
اما بهترین و معروف ترین نواحی کمپ زدن معمولاً در استانهای شمالی ایران، استان لرستان، استان کردستان، استان ایلام، اطراف استان تهران، سواحل خلیج فارس هستند. در ادامه با چند مورد از بهترین نقاط ایران برای کمپینگ آشنا میشویم.
یکی از بهترین مکانها برای کمپ زدن در ایران جنگل دالخانی رامسر است. نظیر این جنگل در کمتر جایی از ایران دیده میشود. هوای بسیار تمیز جنگل دالخانی به همراه مه همیشگی بین درختان فضایی بکر و منحصر برای کمپینگ ایجاد کرده است.
اگر نکات ایمنی را رعایت کنید در دالخانی هیچ خطری متوجه شما نخواهد بود. دنج بودن، نزدیکی به جاده اصلی، امکان کوهنوردی، آب و هوای خنک این جنگل را به فضایی مناسب برای کمپ زدن تبدیل کرده است.
دماوند و کوهپایههای زیبایش همواره یکی از مقاصد مهم برای عاشقان سفر به سبک کمپینگ بوده است. در کمپ به سمت کوه دماوند اگر طرفدار استپهای سبز و دشتهای پر گل هستید چادرتان را در سمت غرب کوه و دشت لار به پا کنید.
اگر علاقهمند به کمپ زدن در حوالی آبشار و غار هستید، آبشار جنگلک و غار رود افشان اطراف این کوه را از دست ندهید.
البته مکانهای مناسب و بکر برای کمپ زدن در اطراف دماوند کم نیستند. دریاچه تار و دریاچه هور از بکرترین نقاط ایران برای برپایی چادر و ماهیگیری هستند. برای اطلاع از قوانین کمپ زدن در اطراف این دریاچهها حتما با اداراه محیط زیست دماوند تماس بگیرید.
ساحل درک یکی از زیباترین و عجیبترین نواحی ایران است. در این ساحل کویر و دریا در یک طلاقی بسیار عجیب بهم میرسند. عجیبتر از آن که در این مکان دریای عمان و اقیانوس هند بهم میپیوندند.
تقابل صخرههای بلند و درختان نخل در اطراف دریا منظره بسیار زیبا و خارقالعادهای را ایجاد کرده است.
یکی شدن کویر و دریا یکی از خاصترین عارضههای طبیعی در دنیا است که برای دیدنش فقط کافیست به درک بروید و در آنجا برای هرچند روز که میخواهید کمپ بزنید.
مردم روستای درک نیز همانند سایر مردم سیستان بلوستان خونگرم و مهربانند و پذیرای کسانی هستند که در این خطه از ایران مهمان میشوند.
یکی از روشهای کمپینگ برپایی چادر در مسیرهای عشایری است. در این روش میتوانید از نزدیک با شیوه زندگی این مردمان سختکوش آشنا بشوید و از مهمانان نوازی آنها نیز برخوردار شوید.
بسته به اینکه در مسیر کدام ایل میخواهید کمپ بزنید ممکن است در یکی از شهرهای شیراز، اردبیل، لرستان، خوزستان، کردستان، و یا ایلام سفر کمپینگی خودتان را آغاز کنید.
روستای برغان در نزدیکی روستای آغشت و کردان قرار دارد. این روستا بسیار دنج و زیبا است و فضای بسیار مناسبی را برای کمپ زدن دارد. اگر تصمیم دارید در اطراف تهران آنهم در نزدیکی رودخانهای خروشان که از رشته کوهای البرز سرچشمه میگیرد کمپ بزنید و چند روزی را به استراحت و تنفس بگذارنید روستای برغان را فراموش نکنید.
شهرکرد یکی از زیباترین و در عین حال مرتفعترین شهرهای ایران است. این شهر سالانه پذیرای گردشگران زیادی است که تنها قصد کمپ زدن در طبیعت زیبای آن را دارند. یکی از بهترین نقاط این شهر دره عشق نام دارد.
طبیعت این دره به شکل اعجابآوری بکر و منحصر به فرد است. ترکیب کوه و رودخانه های پر آب و شالیزارهای متعدد در این دره آن را به مقصدی جذاب برای دوستداران کمپینگ تبدیل کرده است.
رودخانه خروشان سیروان یکی از جاذبههای ناب گردشگری در استان کردستان است. این رودخانه طولانیترین رود کردستان است و با شروع فصل بهار رشد گیاهان خودرو در اطراف آن به مقصدی جذاب برای طبیعت گردان تبدیل میشود.
با رعایت نکات ایمنی میتوانید در این ناحیه کمپ بزنیدو از هوا و طبیعت بینظیر آن لذت ببرید.
برابی کمپینگ در اطراف تهران یکی از بهترین مقصدها تنگه واشی و یا ساواشی است. تنگه واشی در فاصله کمی از شهر تهران قرار گرفته و مناسب برای کمپینگ یک روزه در طبیعت است. این تنگه در ۱۷ کیلومتری شمال غربی فیروزکوه قرار دارد، آبوهوای مطبوعی داردو تجربه متفاوتی از کمپینگ در طبیعت را برای شما رقم خواهد زد.
در محدوده تنگه واشی میتوان تفریحاتی مانندپیاده روی در رودخانه، آببازی، تماشای ۳ کتیبه از دوران قاجار و آبتنی در زیر آبشاری زیبا را تجربه کرد.
طبیعت زیبای غرب ایران به هیچ عنوان قابل چشم پوشی نبوده و بسیاری از عاشقان طبیعت برای سفر کمپینیگ این منطقه از مشور را به عنوان مقصد خود انتخاب میکنند. در استان غربی لرستان دریاچه زیبایی با نام گهر قرار دارد که از جریان آبهای زلال ارتفاعات اشترانکوه تشکیل شده است. در اطراف این دریاچه طبیعتی منحصر به فرد از تنوع جانوری و گیاهیی مانند جنگلهای بلوط و دشتهای لاله واژگون وجود دارد.
دشت گهر در فاصله 40 کیلومتری شهر درود لرستان قرار داشته و در حدود نیم ساعت پیاده روی برای رسیدن به مقصد نیاز دارد.
در پایان باید گفت که پیدا کردن یک فضای مناسب برای کمپینگ باعث ارتقا تواناییهای فیزیکی، روحی و احساسی افراد میشود. در طول زمانی که شما چادرتان را در یک طبیعت بکر به پا کردهاید هوای تازه و سالم را به درون ریههای خودتان وارد میکنید و تمام استرسهای کاری و روحی از شما دور خواهند شد.
چادر زدن در دل طبیعت و گذراندن چند روز خارج از شهر
می تواند تجربه بسیار متفاوت و جالبی را برای ما به ارمغان آورد.
اما اگر می خواهیم در این راه با مشکلات جدی مواجه نشویم بهتر است نکاتی مهم را رعایت کنیم.
کمپ به محلی گفته می شود که کوه پیمایان و کوهنوردان و طبیعت گردان جهت اقامت خود از آن استفاده می کنند، عمدتا
کمپ برای برنامه های بیش از یک روز تعبیه می شود و باید با توجه به تمام خصوصیات منطقه، کمپ برپا شود.
مهم ترین بخش کمپ زدن، برپایی چادر است، چادر زدن مناسب و خوب مانند داشتن خانه خوب است و شما
را در برابر ناملایمات طبیعی حفظ می کند و اقامت آرامی را در آن چند روز برایتان رقم خواهد زد.
پس برای داشتن چادری خوب باید به نکات مهمی توجه کنید که ما در ادامه مطلب بیان خواهیم کرد.
چادر ها به لحاظ محل کاربرد و نوع استفاده به سه دسته کلی کمپینگ، کوهنوردی و دیواره نوردی تقسیم می شوند.
چادرهای کوهنوردی و دیواره نوردی بسیار تخصصی هستند و مورد استفاده عموم قرار نمی گیرند؛ اما چادرهای کمپینگ که بیشتر مردم از
آنها استفاده کرده اند، تنوع زیادی دارند و در ابعاد و اشکال متفاوتی ارائه می شوند.
هنگام خرید چادر بهتر است از استحکام پارچه و سالم بودن تیرک ها و زیپ ها مطمئن شوید.
ابعاد چادرها ، گاه می تواند مشکل آفرین باشد، برای مثال چادرهای چهار نفرِ، برای خوابیدن در کنار یکدیگر فاقد هیچ فضای اضافی هستند.
از آنجا که خانواده ها معمولا با باروبنه زیاد سفر می کنند، نمی توانند در طول سفر احساس راحتی کنند.
ارتفاع چادر هنگام خرید باید مدنظر باشد تا هنگام رفت وآمد در آن و انجام کارهای جانبی با مشکل مواجه نشوید.
اگر می خواهید در طبیعت چادر بزنید باید توجه کنید که چادرتان را متناسب با منطقه ای که به آنجا سفر می کنید
انتخاب کنید؛ اما در هر صورت همراه داشتن یک چادر ضد آب محتاطانه تر است.
هرچند که به هر حال، قیمت هم نقش تعیین کننده ای در این انتخاب دارد.
برای چادر زدن تا آنجا که امکان دارد سعی کنید جایی امن را انتخاب کنید.
اگر گروهی سفر می کنید یادتان باشد که باید چادرها را تقریبا هم و به صورت دایره و یا نیم
دایره برپا کنید تا بیشترین امکان ارتباط و بیشترین میزان امنیت را برقرار کنید.
اگر هوا ابری بود و احتمال می دادید باران ببارد، قبل از خواب حتما دور چادر را شیار باریکی بکنید تا
آب را به راهی که می خواهید هدایت کنید.
در صورتی که در نظر دارید یک چادر برای کمپ ها و مسافرت های خانوادگی تهیه فرمایید، این گونه چادرها تنوع بسیار زیادی
از نظر قیمت، نوع جنس، مارک و طراحی شکل ظاهری دارا است، اما باید به چند نکته در حین خرید
توجه فرمایید.
۱- از نظر حجم توجه داشته باشید که قرار است این چادر برای چند نفر استفاده گردد و معمولا سعی
کنید حداقل به اندازه یک نفر چادر را بزرگتر تهیه فرمایید؛ زیرا چادری که اصطلاحا چهار نفره است فقط به
اندازه ای فضا دارد که چهار نفر مماس به هم بتوانند بخوابند و چنین فضایی معمولا برای یک مسافرت خانوادگی که
وسایل زیادی هم به همراه دارند و همچنین میل دارند که راحت تر استراحت کنند، فضای مطلوبی نیست.
۲- سعی کنید مدلی را تهیه کنید که دارای ارتفاع بیشتری باشد زیرا اکثر چادرها به علت ارتفاع کمی که
دارند باعث سختی رفت و آمد و کارهای همچون تعویض لباس و غیره است و در یک مسافرت خانوادگی این
نکته هم باعث آزار افراد می گردد.
۳- ترجیحا از چادرهای دو پوش که دارای یک لایه اضافی برای جلوگیری از نفوذ باران است استفاده نمایید زیرا
هرقدر هم که پارچه چادری ضد آب باشد باز هم در هنگام بارش باران در صورتی که تماسی از داخل
با پارچه چادر ایجاد شود باعث نفوذ آب به داخل می شود، لیکن در چادرهای دوپوش به علت ایجاد فضایی بین
لایه درونی و لایه بیرونی، این مشکل برطرف می گردد.
۴- در صورتی که یکی از مارک های معروف چادرهای مسافرتی را تهیه نمی کنید، حتما تمامی درزها و دوخت ها را از
نظر عدم وجود اشکال در دوخت کنترل نمایید و همچنین تمامی زیپ ها و چسب های چادر را بررسی کنید.
۱.
از آنجا که چادر از پارچه ساخته شده است، در تماس با اجسام تیز و برنده به سرعت پاره می شود
به همین جهت باید در بسته بندی آن دقت شود تا میخ های چادر و تیرک ها در کیسه ای محکم و به طور جداگانه
در کنار چادر جای گیرد و از قرار دادن آنها در لابه لای چادر به صورت فاقد حفاظ خودداری کنید.
چادر را روی باربند اتومبیل و زیر بارهای سنگین و تحت فشار قرار ندهید.
۲.
هیچ گاه چادر را به صورت خیس جمع نکنید و اگر مجبور به این کار شدید در اولین فرصت آن را
از کیسه مخصوص چادر خارج کرده و در هوای آزاد خشک نمایید.
۳.
برای بیشتر شدن دوام کف چادر بهتر است قبل از نصب آن در زیر چادر پارچه و یا زیرانداز قرار
دهید تا از برخورد مستقیم آن با سطح زمین جلوگیری شود.
۴.
بندهای چادر را در حد لازم کشیده و سفت نمایید چرا که فشار بیش از حد موجب پاره شدن بند
و یا بدنه چادر می شود.
۵.
برای باز و بسته نمودن زیپ های چادر از دو دست استفاده کنید و به صورت صاف و فاقد زاویه آنها
را باز و بسته نمایید.
۶.
تیرک ها و میخ ها را همیشه در کیسه مخصوص آنها حمل کنید و از پخش کردن آنها موقع نصب و یا
جمع آوری چادر خودداری نمایید تا در زیر پا کج و شکسته نشوند و ضمنا از گم شدن آنها جلوگیری شود.
۷.
همواره بعد از جمع آوری میخ ها و تیرک ها آنها را بشمارید و از کامل بودن آنها در قبل و بعد از
برنامه مطمئن شوید.
۸.
از قرار دادن چادر در کنار مواد نفتی و شیمیایی و شستن آن با این مواد جدا خودداری نمایید.
۹.
هرگونه پارگی حتی کوچک و آسیب جزئی را قبل از زیادتر شدن آن و قبل از اجرای یک برنامه کنترل
و ترمیم نمایید.
اگر تعداد چادرها بیش از یکی است بهتر است نزدیک هم به پا شوند و اگر بیش از چهارتا است
در صورتی که زمین مسطح باشد و شرایط محیطی اجازه دهد بهتر است کمپ به شکل دایره باشد تا هم
نمای زیباتری داشته و هم حفاظت از آن آسان تر شود همچنین با این روش می توان آتش را با حفظ احتیاط
در مرکز دایره روشن کرد.
محل های مرتفع و قله ها به جهت خطر باد و صاعقه مناسب نیستند. زیر درختان بلند و کهن سال مناسب نیست و
در مناطق پر درخت از محوطه های خالی از درخت استفاده شود(dot) در مناطق برف گیر احتمال سقوط بهمن باید مد نظر
باشد.
در نزدیکی محله ای جمع آوری زباله و فضولات و فاضلاب نباشد. در کنار و یا روی لانه حیوانات مانند مورچه ها
و… نباشد.
در محلی امن و به دور از خطر باشد، خشک و فاقد گل ولای باشد.
خاک آن سست نبوده و امکان کوبیدن میخ را داشته باشد(، سنگلاخ نباشد.
محل برپایی چادر نباید نم و رطوبت زیاد داشته باشد، در محل های گود و حریم رودخانه ها، خطر بروز سیلاب در
نظر گرفته شود. شیب محل برپایی نباید بیش از ۱۰ درجه باشد در نزدیکی چاه ها نباشد.
در کنار ساختمان های مرتفع و تیرهای چراغ برق ترانس دار نباشد پوشش چادر قابل اشتعال است.
از این رو هیچ گونه وسایل گرمایی و روشنایی در داخل چادر روشن نکنید برای جلوگیری از ورود حیوانات موذی و
گزنده و نفوذ سرما و باد و باران، بهتر است در چادر فقط هنگام ورود و خروج باز شود.
چادر زدن فقط در کمپ ها مجاز است و در نقاط دیگر شهر مانند پارک ها و معابر عمومی جرم محسوب می شود.
هنگام جمع کردن چادر مراقب باشید جسم تیز یا برنده ای سبب پارگی چادر نشود.
هر گونه پارگی را قبل از بیشتر شدن سریع تعمیر کنید.
استفاده از چسب پنچری ماشین گزینه مناسبی برای این کار است هیچ گاه چادر را به حالت خیس جمع نکنید.
این کار سبب پوسیدگی چادر می شود فراموش نکنید چادر زمانی قابل استفاده است که دو اصل انتخاب محل مناسب و
برپایی صحیح کامل رعایت شود.
۱.
از روشن کردن هرگونه وسیله گرمایشی و روشنایی که دارای شعله است در چادر، خودداری کنید.
پوشش چادر قابل اشتعال بوده و ایجاد شعله در چادر می تواند خطر آفرین باشد. بهتر است طبخ غذا در خارج و دور از چادر انجام گیرد و برای روشنایی از چراغ های باطری دار استفاده شود. برای گرم شدن در چادر از پوشاک گرم و کیسه خواب و یا کیسه آب گرم استفاده کنید.
۲.
برای جلوگیری از ورود حیوانات موذی و گزنده و نفوذ سرما باد و باران، درب چادر فقط در زمان ورود و خروج باید باز شود و بلافاصله بسته شود.
۳.
ظرفیت هر چادر مشخص است، چادرها می توانند از یک نفره تا چند نفره طراحی شده باشند.
استفاده بیش از ظرفیت موجب وارد آمدن خسارت به چادر می شود.
برای چادر زدن در جنگل، چند نکته را در نظر داشته باشید؛ اول این که درخت ها در شب دی اکسید
کربن تولید می کنند، بنابراین احتمال دارد با چادر زدن زیر آن مسموم شوید پس سعی کنید در محیط بازتر و
دور تر از درختا، چادر را برپا کنید.
همیشه احتمال سقوط اشیایی مثل سنگ روی چادر را در نظر بگیرید و آن را با رعایت فاصله ای نسبتا زیاد
از حریم رودخانه و دور از شیب برپا کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که گاهی حتی با بستن زیپ چادر هم نمی توانید از وارد نشدن برخی حشرات ریز مثل مورچه ها مطمئن باشید. اگر واقعا برایتان مهم است که حشرات خوابتان را آشفته نکنند، برای برپا کردن چادر، محلی را انتخاب کنید که در آن حشرات کمتری وجود دارا باشند. برای فراری دادن حشرات از سم یا سوخت هایی مثل بنزین استفاده نکنید.این روش ها هم به طبیعت آسیب می زنند هم به شما.