یادگیری خودآموز موسیقی ، در این مطلب، به این موضوع پرداخته ایم که اگر شما بخواهید شروع به یادگیری موسیقی بدون معلم و نواختن یک ساز کنید، از کجا شروع کنید و چه نکاتی را مد نظر داشته باشید. برای یادگیری موسیقی بدون معلم، ۵ نکته را در ابتدای کار خود باید توجه کنید.
نکته ی اول در یادگیری موسیقی بدون معلم- انتخاب ساز موسیقی: قبل از هر چیز، برای یادگیری موسیقی بدون معلم شما باید به انتخاب ساز موسیقی خود اقدام کنید. این اولین قدم است. برای اینکه بهتر با انواع مختلف ساز و اینکه کدام یک برای شما مناسب تر است، آشنا شوید، به مقاله ی “کدام ساز موسیقی را برای نواختن انتخاب کنیم“ رجوع کنید. پس از انتخاب ساز، ، باید اطلاعات کاملی از ساز موسیقی خود نیز داشته باشید. یادتان باشد که شما مجبور نیستید از بین سازهای اصلی مانند پیانو، ویولون و یا گیتار انتخاب کنید؛ بلکه تعداد زیادی ساز با تنوع فراوان در اختیار شماست تا تصمیم بگیرید کدام یک را به عنوان ساز خود انتخاب کنید.
نکته ی دوم در یادگیری موسیقی بدون معلم- خرید ساز موسیقی: اگر شما با یک معلم کار کنید، مسئولیت پذیری در قبال انجام تمرینات او خواهید داشت که خود، به عنوان یک انگیزه عمل میکند. بدون معلم، بحث انگیزه داشتن اندکی پیچیده تر میشود. به این فکر کنید که با خریدن یک ساز موسیقی، باید آن را خوب یاد بگیرید تا سرمایه ی شما هدر نرود. این نوع اندیشیدن باعث میشود در مراحل ابتدای کار، از تلاش نا امید نشوید و ادامه دهید.
نکته ی سوم در یادگیری موسیقی بدون معلم-یادگیریِ خواندن نت های موسیقی : بسیاری از افراد، توانایی این را دارند که با گوش دادن به صدای موسیقی، نواختن آن را یاد بگیرند! به هر حال، این توانایی بسیار جالب است اما جدا از این موضوع که شما قادر به یادگیری نواختن نت های موسیقی به وسیله ی گوش هستید یا نه، باید بتوانید از روی نت های موسیقی هم بخوانید. به مرور و با پیشرفت در نواختن، میتوانید پی ببرید که توانایی شما در نواختن با گوش بیشتر است یا نواختن از روی نت ها. به هر حال، یادگیری الفبای موسیقی لازم است. در شروع یادگیری موسیقی بدون معلم، باید یاد بگیرید که صداهای مختلف را چگونه با ساز خود بنوازید. خواندن نت ها و آشنایی با شکل هر نت، به تنهایی مفید نیست بلکه شما باید بدانید که این نت های موسیقی چگونه از ساز شما بیرون میآیند و در واقع، علاوه بر یادگیری نت خوانی، باید طرز نواختن آن نت ها را به وسیله ی ساز خود نیز بدانید. این موضوع را میتوانید از راه های مختلفی خودتان یاد بگیرید؛ مثلا از کتاب های خودآموز موسیقی و یا سرچ در اینترنت و درس های مجازی استفاده کنید.
نکته ی چهارم در یادگیری موسیقی بدون معلم- پیدا کردنِ تعدادی منبع موسیقی: برای یادگیری موسیقی بدون معلم، غرور خود را کنار بگذارید و از خرید یک کتاب ساده به عنوان منبع موسیقی برای شروع، استفاده کنید. وقتی با یک آهنگ بسیار ساده مثل ” تولدت مبارک ” شروع به کار میکنید احساس بدی نداشته باشید! مهم نیست که این آهنگ، بچه گانه است؛ برای شروع کار شما لازم است. حتی ممکن است اولین آهنگ هایی که یاد میگیرید، به سادگیِ نواختن نت سُل به تنهایی و برای بارها و بارها باشد. اگر این آهنگ های ساده را به خوبی بنوازید و تمرین کنید، به زودی میتوانید آهنگ های دشوارتر و زیباتری را بنوازید.
نکته ی پنجم در یادگیری موسیقی بدون معلم- تکرار و تمرینِ زیاد : این موضوع بسیار مهم است و شاید بتوان گفت مهم ترین بخشِ کار است. قطعا با تمرین کردن زیاد، شما هر روز بهتر و بهتر میشوید. این را به شما قول میدهم! چنانچه حدود ۱ ساعت در هر روز به تمرین کردن به طور صحیح بپردازید، در یک ماه متوجه پیشرفت خود خواهید شد. حتی اگر یک روز را تمایل به تمرین کردن ندارید، خودتان را وادار به تمرین کنید و برای خود انگیزه پیدا کنید؛ در غیر این صورت، حتی آهنگ ساده ی ” تولدت مبارک ” را هم نمیتوانید بنوازید.
با توجه به ۵ نکته ای که در این قسمت بیان شد، در جمع بندی مطلب یادگیری موسیقی بدون معلم میتوان گفت شما میتوانید بدون معلم نیز یک ساز موسیقی را به خوبی بنوازید. نکات بالا را مد نظر قرار دهید و از نواختن ساز خود لذت ببرید.
آیا سالهاست که میخواهید پیانو بنوازید یا نواختن ویولن را بیاموزید، اما نمی دانید از کجا باید شروع کنید ؟ خب در این مقاله نحوه شروع موسیقی و محقق کردن رویاهایتان ذکر شده است.
اگر میخواهید به یک موزیسین حرفهای تبدیل شوید، باید سازهای مختلفی را فرا بگیرید. یک جراح نیاز به یک میز پر از ابزار لازم برای جراحی دارد، یک بازیکن گلف نیاز به یک کیف پر از چوبهای مخصوص گلف دارد و یک عکاس نیاز به لنزهای مختلف برای دوربین خود دارد. برای یک موزیسین هم به نسبت هدفی که در سر دارد یادگیری استفاده از ساز و تجهیزات ضرورت کار و پیشرفت او محسوب میشود.
هنگامی که صدای ساز را میشنوید، کدام ساز است که شما را در آهنگها شگفت زده میکند؟ کدام قطعه موسیقی زیبا و پیچیده را تصور میکنید که روزی برای دوستان خود بنوازید؟ نواختن سازهایی که به شما حس آرامش و خوشحالی میبخشد، کمک میکند تا در مسیر طولانی تسلط موسیقی، انگیزه خود را از دست ندهید.
به یاد داشته باشید که بهتر است تمرینات خود را حتی الامکان در روشنایی روز انجام دهید، چرا که در روز انرژیِ بیشتری دارید و برای همسایهها مزاحمت صدایی ایجاد نمیشود.
بهتر است بر اساس نیازهای خود خرید کنید و برای شروع انتظار بالایی نداشته باشید. این روش برای اکثر سازهای دیگر نیز پیشنهاد میشود. زیرا باید این احتمال را در نظر بگیرید که پس از خرید یک ساز گران به هر دلیلی نتوانید یادگیری آن را ادامه دهید.
یک معلم موسیقی قادر است شمارا در مورد خرید بهترین سازها راهنمایی کنید یا بر اساس نیازها و بودجه شما مشاوره دهد و مدلهایی را برای خرید معرفی کند.
ممکن است برای افراد در سنین بزرگسالی شروع یک ساز کمی استرس آور و سخت باشد. برای شروع از طریق اینترنت یا مراجعه به آموزشگاه ها و موسسات یک معلم موسیقی با سابقه پیدا کنید. بسیاری از معلمان برای برقراری ارتباط بیشتربا هنرجویان خود صفحات مجازی خود را در دسترس آنها قرار میدهند.
ممکن است برخورد هر معلمی با هنرجو متفاوت باشد اما در نهایت هدف همگی آموزش صحیح به هنرجویان است. برای یادگیری بهتر در جلسات آموزشی کافیست به صورت منظم در کلاسها حضور داشته باشید و به درسهای معلم به خوبی دقت کنید تا در خانه بتوانید آنها را تمرین کنید. با اجرای قوانین فاصله اجتماعی، بسیاری از معلمان شروع به تدریس آنلاین از طریق تماس تصویری کردند.
تعامل با معلم بهترین راه برای ماندن در مسیر یادگیری است. این تکنیک به شما اطمینان میدهد که بهترین صدا را از ساز خود تولید خواهید کرد زیرا یادگیری خوب در مهارت نوازندگی شما بسیار موثر است. البته لازم به اقدام خاصی از سمت شما نیست چرا که اساتید دارای تجربه کافی هستند و در زمان برگزاری کلاسها سعی میکنند فضای مناسب و راحتی را برای هنرجو فراهم کنند. همچنین اساتید مجرب کاملا شما را زیر نظر دارند و اجازه نمیدهند تا از یادگیری ناامید یا خسته شوید.
یادگیری تئوری موسیقی به شما کمک میکند علائم موسیقی را راحت تر بخوانید و درک کنید، تا بدانید چیزی که مینوازید چه معنا و مفهومی دارد یا چه تکنیکی هایی در آن استفاده میشود.
دوره های موسیقی به راحتی در دسترس شما قرار دارد و با یک جستجوی ساده در گوگل میتوانید از این آموزشها استفاده کنید. شرکت در این دوره ها هم به صورت تماشای فیلمهای ضبط شده و هم به صورت کلاسهای آنلاین از طریق تماس تصویری امکان پذیر هستند.
اگر از قبل ساز مورد نظر خود را در خانه دارید که میتوان با آن نوازندگی کرد، میتوانید به راحتی از دروس مبتدی رایگان در قالب فیلم در نرم افزار You Tube بهره مند شوید. از مزایای این کلاسها این است که اگر درسی را متوجه نشدید میتوانید فیلم را به عقب برگردانید و دوباره آن مبحث را بررسی کنید. اما در کل پس از این که با ساز خود و مباحث مبتدی موسیقی آشنا شدید لازم است برای دریافت راهنماییهای بیشتر از یک نوازنده یا معلم موسیقی کمک و مشورت بگیرید.
بزرگسالان، دقیقاً مانند کودکان، برای بهبود کار خود باید به طور منظم با ساز خود تمرین کنند. بدون داشتن یک روتین خاص مانند کودکان ، بزرگسالان هم نمیتوانند نواختن ساز را به خوبی فرا گرفت.
یک مکان مخصوص برای تمرین خود در خانه در نظر بگیرید و ساز خود را در دسترس قرار دهید تا طبق روال روزانه خود به آن قسمت از خانه بروید و در آرامش به تمرین شخصی خود بپردازید. ابتدا هر روز فقط چند دقیقه روی نواختن تمرکز کنید، سپس به تدریج زمان تمرین خود را افزایش دهید تا به یک زمان مشخص در روز برسد.
استفاده از انواع نرم افزارهای میزبان استودیویی ( DAW ) به منظور رکورد و استفاده از افکت، فیلتر و… از جمله مواردی است که کار شما را بسیار حرفه ای تر میکند. نوازندگان کیبورد و پیانو با اتصال ساز به لپ تاپ و استفاده از این نرم افزارها، کیفیت کار خود را بهتر و بهتر می کنند. همچنین یکی دیگر از نکات مثبت استفاده از این نرم افزارهای استودیویی برای سازهای کلاویهای، استفاده از نمونه صداهای با کیفیت بیشماری است که در واقع نواختن با هر نوع نمونه صدایی را ممکن میکنند. همچنین میتوانید با استفاده از تجهیزاتی مانند کارت صدا علاوه بر نوازندگی میتوانید وکال نیز ضبط کنید و ویرایشهای مختلف دیگری بر روی صدای خود انجام دهید.
یادگیری یک ساز فرآیندی طولانی مدت است و نمیتوان گفت زمان مشخصی برای پایان این فرآیند وجود دارد، بنابراین اگر پس از گذشت مدت زمان مشخصی پیشرفت نکنید ممکن است نا امید شوید.
از روند یادگیری این مهارت جدید خود لذت ببرید. یادگیری یک ساز یکی از راه های تمرین مغز و بدن شما و همچنین تغذیه روح است که مهم نیست چقدر خوب باشید کافیست از کار خود لذت کافی را ببرید.
اگر ابتدای راه یادگیری موسیقی هستید، احتمالا راه های زیادی پیش روی خود میبینید، مثل یادگیری موسیقی خودآموز یا با معلم؟ممکن است دوستی دارید که به کلاس موسیقی میرود و خیلی هم راضی است. او ساز خود را به شما معرفی میکند و همچنین استادش را. شاید دوست دیگری دارید که موسیقی و ساز را به صورت خودآموز فراگرفته. او هم به شما روش خودش را پیشنهاد میدهد. این وضعیت شما را کمی سردرگم میکند. ممکن است به خاطر این سردرگمی از فراگیری موسیقی دست بکشید و بیخیالش بشوید.
برای شروع فرایند یادگیری موسیقی، ابتدا باید ساز و سبک خود را انتخاب کنید. برای این انتخاب بهتر است به لیست آهنگ هایی که در موبایلتان دارید نگاهی بیاندازید.
اگر شما عاشق موسیقی سنتی هستید، ساز گیتار برای شما انتخاب درستی نیست. همچنان که اگر موسیقی پاپ را میپسندید، نباید به سراغ تار بروید. سلیقه موسیقی هر کس متناسب با آهنگ هایی است که در طول روز گوش میدهد. پس انتخاب سبک کار سختی نیست و به راحتی میتوانید بنا به علاقه خود سبک مورد نظرتان را بیابید. اگر باز هم مردد هستید بهتر است سری به سایت هایی که مرکز آرشیو انواع آهنگ ها هستند بزنید و نمونه های مختلفی از هر سبک را گوش دهید. احتمالا پس از چند روز جستجو یکی از ژانرهایی که بیشتر از بقیه به آن علاقهمندید را شناسایی میکنید.
پس از آن نوبت به انتخاب ساز میرسد. هر سبک سازهای مخصوص به خود را دارد. با یک جستجوی ساده در اینترنت میتوانید همهی سازهای یک سبک موسیقی را بشناسید و راجع به آنها تحقیق کنید.انتخاب ساز کمی مشکل تر از انتخاب سبک است. شما برای انتخاب ساز باید نکات بیشتری را مد نظر قرار دهید. برخی سازها شرایط فیزیکی خاصی را میطلبند. باید با شخصی که به آن ساز آشناست مشورت کنید. این شخص میتواند مدرس آن ساز باشد. از او بپرسید که آیا سازی که انتخاب کردید متناسب با فیزیک بدن شما هست یا خیر؟
هر ساز سختی خاص خود را دارد. اما برخی سازها نیاز به پشتکار و تمرین بیشتری دارند. مثلا آموزش ساز ویولن دیرتر از سازهای دیگر به بازدهی میرسد. شما ممکن است وقت کمی برای یادگیری اختصاص داده باشید و این ساز مناسب شما نباشد.
پس قبل از انتخاب هر ساز، همه ی جوانب آن را بسنجید و با یک مدرس دوره های موسیقی هم صحبت کنید.
قبل از شروع یادگیری موسیقی باید هدف خود را از این کار بدانید. میخواهید یک نوازنده یا خواننده مطرح شوید؟ میخواهید استاد یک ساز شوید؟ یا میخواهید چند قطعه یادبگیرید و اوقات خود را با قطعات زیبا پر کنید؟
هر کس هدفی از آموختن موسیقی دارد که ممکن است با دیگری متفاوت باشد. و همه ی این اهداف در جایگاه خود با برنامه ریزی قابل دست یابی هستند. اما هر هدفی نیاز به برنامه ای مشخص دارد. اگر شما قرار است که یک نوازنده ی بین المللی شوید، بیشتر روز خود را باید به آموختن موسیقی اختصاص دهید. نوازنده های بزرگ تمرین زیادی کرده اند. قطعا هیچ جایگاه بزرگی بدون سختیهای مسیر به دست نمیآید.
علاوه بر این، شما باید تمرین روزانه و منظم داشته باشید. یادگیری موسیقی یک شبه اتفاق نمی افتد و نیاز به تمرین منظم در طول چند ماه یا چند سال دارد. البته استعداد و علاقه شما عامل تعیین کننده ای است. استعداد میتواند مانند راه میانبری عمل کند که شما را زودتر به مقصد میرساند. اما مساله اینجاست که داشتن یا نداشتن استعداد امری ذاتی است و قابل کسب کردن نیست.
این قسمت از آموزش موسیقی کاملا به تصمیم خودتان و شناختی که از خود دارید برمیگردد. ما در این قسمت قصد داریم مزایا و معایب هر یک از این دو روش را به شما بگوییم. در نهایت این شما هستید که تصمیم میگیرید.
در این روش شما خود معلم خودتان هستید. این روزها منابع زیادی برای یادگیری موسیقی در اینترنت وجود دارد. سرچ در گوگل دیدن کلیپ های آموزشی در یوتیوب و استفاده از کتاب های کمک آموزشی میتواند شما را در این مسیر همراهی کند. در کنار هر یک از این مسائل شما میتوانید افراد زیادی را در مراکز هنری بیابید که سوال هایتان را پاسخ بدهند. شبکه های اجتماعی هم محل مناسبی برای رفع اشکال و یادگیری نکات کاربردی است که میتوانید از آن بهره ببرید.
این روش مزایای برای شما دارد:
در کنار این مزایا، روش خود آموز معایبی هم دارد:
یادگیری از طریق آموزشگاه ها و آموزگارها، روشی شناخته شده تر است. اکثر کسانی که میخواهند نواختن ساز را بیاموزند به آموزشگاه های موسیقی مراجعه میکنند. این روش هم مثل روش قبل مزایا و معایب خود را دارد.
مزایا:
و اما معایب این روش: